Cultura

Cultura

Aldespy-Publicaciones

Aldespy-Publicaciones

10/18/2016

FORUN GASTRONÓMIC - BARCELONA 2016

Tot a punt, arriba el Fòrum Gastronòmic més dolç, més gran i amb més cuina que mai
 

Comptarà amb més de 100 ponents, més de 80 activitats i una fira un 30% més gran
L’univers dolç serà el gran eix temàtic que vertebra el programa d’activitats

Del 23 al 26 d’octubre al recinte Gran Via de Fira de Barcelona (L’Hospitalet de Llobregat) acollirà una nova edició del Fòrum Gastronòmic Barcelona. Ho farà simultàniament amb Hostelco i el Congreso de Restauración Colectiva en el marc de la Barcelona Hosting Week.

 Amb més de 15 anys d’història des del seus inicis el 1999, Fòrum Gastronòmic arriba per segon cop a la capital catalana. En aquesta edició l’univers dolç hi tindrà un paper central sent l’eix vertebrador del programa d’activitats que compta amb més de 80 activitats i més de 100 ponents. A part d’una fira més gran.

Jordi Cruz, Paco Pérez, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Ricard Camarena, Josean Alija, Víctor Quintillà, Jordi Vilà, Oriol Castro, Mateu Casañas, Eduard Xatruch, Sergio i Javier Torres o Xavier Pellicer i Javier Olleros, són només alguns dels participants.

En l’apartat dolç es comptarà amb els millors mestres pastissers, grans xocolaters, excel·lents gelaters i cuiners que faran postres. Alguns dels protagonistes seran Ramon Morató, Josep Mª Ribé, Miquel Guarro, Daniel Álvarez, Raúl Bernal, Jordi Butrón i Xano Saguer, David Gil, Oriol Balaguer, Christian Escribà, Jordi Bordas, Betina Montagne, Marco Leone, Pol Contreras, Olivier Fernández, Paco Torreblanca, Carles Mampel o Massimo Pignata, entre d’altres. No hi faltaran estrelles internacionals de la pastisseria com els francesos Patrick Roger i Yann Couvreur o la russa Nina Tarasova. A més de Gaggan Anand, xef del millor restaurant d’Àsia el 2016 segons la revista ‘Restaurant’. També el pa serà, un cop més, reconegut al Fòrum amb la presència de flequers entre els que destaca la barcelonina Anna Bellsolà del forn Baluard o Xavier Barriga del forn Turris. La sessió de comiat anirà a càrrec dels xefs del col·lectiu Coruña Cociña.

Les sessions de l’Auditori són de lliure accés amb la compra de l’entrada al recinte. Per als tallers, demostracions de cuina en directe amb degustació, es necessària inscripció prèvia. Tenen un preu de 25 euros i les places són limitades.

Vi i sala 

Pel que fa al vi, i seguint la línia temàtica del Fòrum, hi haurà activitats amb vins dolços conduïdes pels experts Josep Pelegrín, Rafel Sabadí i José Ferrer.  Menció a part mereix la sala. Aquesta assignatura pendent que arrossega l’hostaleria, obtindrà, al Fòrum, matrícula d’honor. Rigor i creativitat seran els vectors d’una sessió en què Juan Mediavilla, el mestre, estarà acompanyat per dos directors de sales avantguardistes, Xavi Alba (Tickets) i Juan Ruiz Henestrosa (Aponiente).

Cocteleria

Amatents a les tendències que triomfen al món, la cocteleria vola sola. Quatre sessions de cocteleria liderades per Javier de la Muelas mostraran l’actualitat més novedosa en el món dels bàrmans i la coteleria mundial. Simone Caporale, considerat el millor bàrmans del món també hi serà present a més de coctelers comJavier Caballero, Hector Henche, Paco Bretau, Giacomo Giannotti, Yanaida Prado, Marc Álvarez, Alberto Pizarro, Manel Tirvió i Adal Márquez. Hi haurà també un espai propi, l’Spirit Essence on hi tindran lloc diverses demostracions amb destacats bartenders i la final del primer Campionat Nacional de Cocteleria per equips.

Fòrum Empresa

Amb la voluntat d’aportar casos reals pràctics per aplicar millores al negoci i obtenir-ne millors resultats, un cop més, Fòrum Gastronòmic juntament amb el grup d’assessorament d’empreses Vilar Riba, organitzen el Fòrum Empresa que enguany arriba a la cinquena edició. El Fòrum Empresa comptarà amb quatre sessions entorn el pa, la pastisseria, la sostenibilitat i l’anàlisi amb el big data. Arrencarà amb una sessió dedicada al pa on Xavier Barriga (Turris), Anna Bellsolà (Baluard) i Xabier de la Maza centraran la ponència en dos eixos, d’una banda el pa com a base d’un model de negoci sostenible, i de l’altra, el pa com a aportació de valor en la restauració. La jornada seguirà amb el big data aplicat a la restauració de la mà de Vilar Riba. Per la seva part, Elies Miró, Oriol Balaguer i Oriol Castro parlaran de l’auge i de les noves tendències de la pastisseria. Finalment, Isabel Coderch i el xefXavier Pellicer tancaran el Fòrum Empresa amb exemples i conceptes claus per apropar el negoci de restauració cap a la sostenibilitat.

La fira
L’espai firal del Fòrum Gastronòmic s’omplirà amb prestigioses marques d’alimentació i distribució i amb espais temàtics dedicats al dolç o al vi i la cocteleria així com també amb nombrosos petits productors. Aquest 2016 cal fer menció de l’ampliació de la fira que creix un 30% i una important internacionalització amb la presència d’empreses provinents de Japó, Regne Unit, França, Holanda, Alemanya, Irlanda o Bèlgica, entre d’altres. En total hi haurà 200 empreses que representaran més de 500 marques; 70 empreses exposaran per primera vegada al Fòrum. A més del programa oficial d’activitats, les empreses expositores disposaran d’espais on podran presentar i fer tastar els seus productes.

Cuines del món, l’espai de restauració

Cuines del Món serà l’espai de restauració del Fòrum que en aquesta ocasió oferirà una àmplia i representativa mostra de restaurants de cuines del món, tots ells de la ciutat de Barcelona. D’aquesta manera segueix el model iniciat el 2014, conjuntament amb Hostelco, amb l’espai Cook Trends. El diumenge 23 i dilluns 24 serà el torn de Fogo, de João Alcántara; Ceviche 103, de Roberto Sihuay; Xemei, de Stefano i Max Colombo i Oaxaca, de Joan Bagur. El dimarts 25 i dimecres 26 els prendrà el relleu Kao, de JM Kao i Meilan Kao; Indochine, de Ly Leap; Bao Bar, de Paco Pérez i Tandoor, d’Iván Surinder. Totes les postres aniran a càrrec de l’Escola Hofmann.

Premis i concursos

El diumenge 23 coneixerem el Cuiner de l’Any 2016, al qual opten:
Alain Guiard(LaMundana), DavidAndrés (Somiatruites), Iolanda Bustos (La Calèndula), Quim Coll (4 amb 5 Mujades) i Vicent Guimerà (L’Antic Molí).
S’atorga en col·laboració amb La Vanguardia.
No hi faltaran tampoc els Premis Josep Mercader a la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana. I una nova edició dels Premis InnoFòrum que són un reconeixement a la innovació en la gastronomia (tres categories: producte més innovador, packaging més creatiu i gust més original). L’acte de lliurament serà el dilluns 24.
Al Fòrum també es desvetllarà quin és ‘El plat favorit dels catalans’, un concurs impulsat per la revista Cuina. A més, es retran, des del sentiment i el respecte, dos homenatges a dos immensos professionals de la pastisseria i la cuina, al mestre xocolater Quim Capdevila i a la cuinera i pastissera Mey Hofmann, que aquest any ens ha deixat.
El Fòrum serà, així mateix, l’escenari de les finals de dos concursos a nivell estatal;Spirit Essence, el primer Campionat Nacional de Cocteleria per equips, i la del primer Concurs de receptes asiàtiques Udon, “The NoodleMaster” que comptarà amb la presència d’Isma Prados.

Col·laboració amb el Banc dels Aliments

El Fòrum, com ja ha fet des dels inicis, apostarà un com més pels valors ètics. En aquesta edició destaca la presència del Banc dels Aliments i Cuina Justa. Els participants de cada activitat rebran un tiquet que podran bescanviar a l’estand del Banc dels Aliments. Amb aquesta acció, per cada tiquet bescanviat, Fòrum Gastronòmic entregarà un quilo d’aliments, contribuint així al Gran Recapte.

Jornades professionals
El Fòrum acollirà diverses jornades professionals. En el marc de Catalunya, Regió Europea de la Gastronomia 2016, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya exposarà les conclusions del Pla de la Gastronomia a Catalunya. El dimarts l’Agència Catalana de Turisme presentarà la marca Experiències Gastronòmiques i seguidament farà un Workshop que permetrà trobades entre els diferents agents clau del sector.
Per la seva banda, la Diputació de Barcelona, en el context de l’Any de les Lleguminoses, realitzarà una jornada que serà apadrinada per l’ambaixadora del CREG 2016, Carme Ruscalleda.
Al Fòrum també tindrà lloc una sessió que porta per títol 'L’Usuari al centre de l’Estratègia Hotelera', i que està impulsada per 5 clústers: Beauty Clúster, Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya, Catalan Water Partnership, Foodservice Clúster i Habitat Clúster Barcelona.
D’altra banda, els dies 23 i 24, importadors i compradors de Corea del Sud, Mèxic iPolònia faran reunions amb més de 35 empreses catalanes d’alimentació. Aquesta iniciativa la promou conjuntament Fòrum Gastronòmic, Clúster Gourmet i ACCIÓ.


No hay comentarios:

Publicar un comentario